Luizen

De oorzaak en gevolgen van luizen in bomen en wat de gemeente doet om dit probleem aan te pakken.

De gemeente ontvangt regelmatig verzoeken om maatregelen te nemen tegen de hinder veroorzaakt door luizen in bomen. Luizen produceren een kleverig vocht dat auto's en trottoirs kan besmeuren. Hoewel dit als zeer ongemakkelijk wordt ervaren, zijn er helaas beperkte mogelijkheden om dit aan te pakken.

Leven in het openbaar groen

Bladluizen zijn wijdverspreid in het openbaar groen, voornamelijk in bomen zoals linden, maar soms ook in esdoorns, haagbeuken, of eiken. Ze voeden zich met plantensappen uit bladeren en twijgen door deze aan te prikken, maar richten geen significante schade aan. Alleen bij massale aantasting kan de groei van een boom worden beïnvloed. De druppeltjes uit de boom creëren een kleverige laag op alles onder de bomen.

Seizoensgebonden overlast

De meeste overlast vindt plaats tussen mei en augustus en hangt af van de weersomstandigheden. Warmer weer maakt luizen actiever. Gelukkig zijn deze luizen niet schadelijk voor de volksgezondheid of de bomen, en regen spoelt het meeste van de kleverige substantie weg.

Huidige aanpak

In extreme gevallen plaatsen we zakjes lieveheer beestjes in de bomen en geven groeiplaats verbetering. In de meeste gevallen heeft dit voldoende resultaat gegeven en hebben bewoners veel minder overlast.