Spinselmot

Een rups die bomen en struiken kan bedekken met een wit web. Onschadelijk en daarom geen bestrijding.

De Spinselmot (Hyponomeuta padellus) is een onschuldige maar toch hinderlijke rups. De overlast veroorzaakt door de Spinselmot doet zich voor tijdens het rupsenstadium in de maanden mei en juni. De rupsen bundelen zich in nesten van witte draden, waarbij complete bomen en struiken worden omhuld door een soort web. Dit is visueel weinig aantrekkelijk, en de rupsen, die bij gevaar naar beneden vallen en zich overal verspreiden, worden als storend ervaren.

Spinselmot

Onschadelijkheid en herstelvermogen

Desondanks moeten we benadrukken dat deze webstructuren en rupsen volstrekt onschadelijk zijn voor zowel mens als dier. Bovendien kan aangetaste beplanting zich uitstekend herstellen, aangezien deze plaag zich beperkt tot enkele weken per jaar (meestal 4 tot 6). Hoewel de rupsen een voorkeur hebben voor bepaalde boom- en struiksoorten, kunnen ze in bijna alle soorten voorkomen.

Beheersing en meldingen

Aangezien de rupsen onschadelijk zijn, de overlast tijdelijk is en methoden zoals afzuigen niet effectief zijn (omdat de rupsen zich laten vallen als verdediging), en omdat mogelijke bestrijdingsmiddelen niet selectief zijn en ook andere soorten treffen, ziet de gemeente af van bestrijding. Het is daarom niet noodzakelijk om deze overlast te melden.