Berenklauw

Dit is een exotische plant die brandwonden kan veroorzaken bij contact met de huid. Wij leggen je graag uit hoe we deze plant beheersen.

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en groeit nu hier. Het heeft grote, platte, witte bloemen en kan tot 4 meter hoog worden, wat het een opvallende plant maakt.

Een waarschuwing over de reuzenberenklauw

Gewoonlijk ziet u de reuzenberenklauw langs wegen en bermen, waar het zich snel verspreidt door zaadjes. Maar pas op, deze plant ziet er mooi uit, maar kan gevaarlijk zijn. Als uw huid in contact komt met het sap en dan de zon raakt, kan dat ernstige brandwonden veroorzaken. Daarom willen we benadrukken dat u voorzichtig moet zijn en deze plant beter kunt vermijden.

Veiligheid voorop: beheersmaatregelen

Om de veiligheid te garanderen, worden extra maaiwerkzaamheden langs fietspaden uitgevoerd. Dit is helaas onvoldoende om alle reuzenberenklauwen in één keer te verwijderen.

Zelfbescherming en preventieve maatregelen

Wat kunt u zelf doen om uzelf te beschermen tegen de reuzenberenklauw?

  • Bedek uw huid wanneer u in de nabijheid van deze plant verkeert
  • Spoel uw huid onmiddellijk bij contact met het sap van de berenklauw
  • Vermijd gedurende minstens een week blootstelling aan zonlicht
  • Als uw huid aanhoudend rood blijft en blaren vertoont, raadpleeg dan een huisarts en vermeld dat u in aanraking bent gekomen met de reuzenberenklauw