Buxusmot

De buxusmot is een invasieve soort die buxusbeplanting kan aantasten. Lees hier hoe we de buxus bestrijden.

Veel bewoners hebben vragen over hoe ze besmette buxusbeplanting kunnen verwijderen. De buxusmot, de boosdoener in dit geval, is ook een invasieve soort. U kunt besmette buxus bij het afvalbrengstation in een afgesloten plastic zak deponeren. Deze zakken worden bij het restafval geplaatst en verbrand, dit om verdere verspreiding te voorkomen.

Chemische bestrijdingsmiddelen

We maken ons zorgen over het grootschalige gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door bewoners om de buxusmotrups te bestrijden. Het gebruik ervan heeft ernstige gevolgen voor insecten en vogels. Veel bewoners zijn zich er niet van bewust dat deze gifstoffen ook bijen, lieveheersbeestjes en vlinders doden. Mezen, die vergiftigde rupsen naar hun nest brengen, zorgen voor een massale uitsterving van jonge mezen. Deze vogels zijn essentieel in de natuurlijke bestrijding van verschillende plagen. We lopen het risico om op deze manier de meest effectieve natuurlijke bestrijdingsmethode te vernietigen.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Zelfs bij het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen sterven alle rupsen, niet alleen die van de buxusmot. Het is belangrijk om alleen de buxusmotrupsen te bestrijden en ongewenste nevenschade te minimaliseren.

Tuinieren met respect voor het milieu

Hoe kunt u schade aan uw tuin beperken?

  • Overweeg het vervangen van buxusstruiken door andere beplanting die niet vatbaar is voor de buxusmot, zoals struikkamperfoelie (Lonicera) en Japanse hulst (Ilex Crenata).
  • Verwijder rupsen handmatig, al is dit arbeidsintensief, vogels zijn er dol op en het biedt hen een gratis maaltijd.
  • Gebruik een hogedrukreiniger op de haag om rupsen en ander ongedierte weg te spoelen, waarna de haag zich herstelt.
  • Overweeg het gebruik van feromoonvallen. Hier zit een vrouwelijke lokstof in die de mannetjes van de buxusmot aantrekken. Zodra ze bedwelmd raken door de geur van de liefde zitten ze in de val. Op deze manier kunnen ze zich niet voortplanten en wordt het risico op verspreiding verminderd.