Japanse duizendknoop

Hoe bestrijd je deze snelgroeiende plant?

De Japanse duizendknoop is een sterk woekerende plant die heel snel groeit. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan riool, dijken, woningen, wegen en andere bouwwerken. Daarbij overwoekert de plant alle andere planten en struiken, die dan verdwijnen. In De Ronde Venen komt de Japanse duizendknoop ook voor. We hebben ongeveer 30 groeilocaties gesignaleerd.

Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?

Stadium 1 (april):
De plant komt in april uit de grond. Hij heeft dan kleine, rode knoppen en enkele blaadjes.

Japanse duizendknoop stadium 1

Stadium 2 (mei en juni):
Na een paar weken is de plant flink gegroeid. Je ziet asperge-achtige, holle stengels met rode vlekjes.

Japanse duizendknoop stadium 2

Stadium 3 (juni en juli):
De plant is uitgegroeid tot een paar meter hoog. Hij heeft grote, heldergroene bladeren.

Japanse duizendknoop stadium 3

Stadium 4 (augustus en september):
De plant heeft witte of roze bloemen aan het einde van de stengel. In de winter sterft de plant af.

Japanse duizendknoop stadium 4

Wat doet de gemeente?

Helaas is er nog geen bestrijdingsmethode die 100% effectief is. De plant is moeilijk te bestrijden, omdat kleine stukjes stengel of wortel opnieuw kunnen uitgroeien tot volwassen planten. De gemeente probeert zoveel mogelijk locaties met Japanse duizendknoop te bestrijden. Dit doen we door intensief te maaien en de resten af te voeren. Door intensief maaien gebruiken de duizendknopen meer energie voor de groei dan de bladeren kunnen produceren, waardoor de wortelstokken uitgeput raken. De verwachting is dat op den duur de plant verdwijnt.

De gemeente gebruikt geen gif bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop.

Wat kunt u zelf doen?

1. Controleer uw tuin of terrein. Treft u de Japanse duizendknoop aan? Geef het dan aan ons door via groen@derondevenen.nl. Pluk de planten niet af.

2. In losse grond of bij jonge plantjes kunt u de plant vaak makkelijk uit de grond trekken. Als dat niet mogelijk is, kunt u de plant uitgraven. Let op dat u alle wortels weghaalt. Zelfs het kleinste wortelstukje kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Het bestrijden kan wel 2 tot 6 jaar duren.

3. Doe de verwijderde planten - of maaisel waar de plant in voorkomt - bij het restafval in de grijze container. Dus niet in de groencontainer. Groenafval wordt verwerkt tot compost en zo kan de plant opnieuw verspreid worden.

Tips:

  • Informeer uw buren als de plant in uw tuin groeit. De kans is groot dat de wortels van de plant ook in de tuin van de buren groeien. U kunt dan samen de Japanse duizendknoop goed bestrijden.
  • Ook in bloemstukken worden soms stengels van de Japanse duizendknoop verwerkt. Let er op dat u deze via het restafval afvoert.
  • Plant geen nieuwe Japanse duizendknoop planten.
  • Gooi geen groenafval in de natuur. Resten van de plant verspreiden zich op die manier.
  • Ziet u de Japanse duizendknoop in het openbaar groen? Meld het ons via groen@derondevenen.nl