U kunt digitaal een afspraak maken voor een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Voor alle andere producten of diensten bel voor een afspraak 0297 - 29 16 16.

Lees verder over het coronavirus. Bent u ondernemer, kijk dan hier voor de regelingen voor ondernemers.

Dementievriendelijk

Gemeente De Ronde Venen vindt het belangrijk dat alle inwoners kunnen meedoen in de samenleving. Daarom hebben we in 2017 de intentieverklaring Dementievriendelijke gemeente opgesteld. Een groot aantal partners heeft deze inmiddels ondertekend. 

In onze gemeente wonen zo’n 800 mensen met dementie. Dat aantal loopt in 2040 op tot circa 1.500. Dementie is een verschrikkelijke ziekte, met slechte vooruitzichten. Wat veel mensen niet weten, is dat iemand die de diagnose krijgt gemiddeld nog 6 tot 8 jaar thuis woont voordat opname in een verpleeghuis nodig is. In die 6 tot 8 jaar kunnen mensen met een beetje hulp vaak nog een kwalitatief goed leven leiden. Als gemeente beschouwen wij het onze taak om dit mogelijk te maken. Onder meer door voorlichting over dementie en door mantelzorgondersteuning.

Filmserie over dagbesteding in De Ronde Venen

Voor mensen met dementie zijn er volop mogelijkheden om hun dag op een prettige manier buitenshuis door te brengen. Welke dagbesteding er in De Ronde Venen is, kunnen ze zien in een nieuwe serie korte films.

Vanaf 10 maart is elke maand een korte film te zien over een locatie voor dagbesteding. Bekijk elke nieuwe aflevering hieronder of via RTV Ronde Venen aansluitend aan het programma Nieuwsronde. 

De kijker ziet onder meer welke activiteiten plaatsvinden, wat de begeleiders doen en welke rol de dementieconsulent speelt. De filmpjes geven een goed inzicht van de dagbesteding in De Ronde Venen. Klik op de titel van de aflevering om naar de video te gaan. 

Aflevering 1: Dementietrefpunt en casemanagers dementie 

Aflevering 2: Buurderij van Dam, Wilnis

Aflevering 3: Zorgboerderij Den Haring, Baambrugge

Aflevering 4: Het Raakvlak, Mijdrecht

Aflevering 5: Het Tuinhuis, Vinkeveen

Het Dementie Trefpunt en de geheugenbibliotheek

Als alternatief voor de Alzheimer Cafés plaats zijn er 2 Dementie Trefpunten gestart: kleinschalig en zonder risico. U kunt er terecht met al uw vragen over dementie. Een professional (een casemanager dementie of een medewerker van Tympaan–De Baat) en een vrijwilliger van het Alzheimer Café staan voor u klaar.

Dementie Trefpunt Mijdrecht

In Mijdrecht is een Dementie Trefpunt gevestigd in gebouw De Rank (Prins Bernhardlaan 2). U bent elke 1e en 3e dinsdag van de maand welkom tussen 10.00 en 12.00 uur. De ingang is aan de zijkant.

Dementie Trefpunt Abcoude

Het Dementie Trefpunt in Abcoude vindt u in De Angstelborgh (Dorpszicht 22). Zodra de coronamaatregelen het toestaan, kunt u daar elke 2e en 4e maandag van de maand terecht tussen 10.00 en 12.00 uur.

Geheugenbibliotheek

Tijdens openingstijden kunt u ook de Geheugenbibliotheek bezoeken. Daar vindt u een schat aan informatie over de werking van het geheugen en dementie: van boeken en spelletjes tot dvd’s en muziek.

Eerste Hulp Bij Dementie (EHBD)-koffers

Wilt u de informatie liever thuis doornemen? We hebben een selectie gemaakt uit de materialen van de geheugenbibliotheek en in de zogeheten EHBD-koffers gestopt. Deze koffers zijn gratis te leen bij de Rondeveense Servicepunten en bij Dorpshuis De Vijf Bogen in Baambrugge

Documentaireserie 'De fasen van Dementie'

‘De fasen van dementie’ schetst een indringend en ontroerend portret van het verloop van deze aandoening bij mevrouw Bogers die hiervoor twee jaar lang gevolgd is. Freek Gillissen van het Alzheimer Centrum Amsterdam geeft als afsluiting van elk van de vier afleveringen een toelichting bij de beelden.

Aflevering 1

Bekijk hier de eerste aflevering: https://www.youtube.com/watch?v=-puaSMHnVLQ&t=4s 

Aflevering 2

Bekijk hier de tweede aflevering: https://www.youtube.com/watch?v=OL40dFVzp4U&t=86s 

Aflevering 3

Bekijk hier de derde aflevering: https://www.youtube.com/watch?v=LaH6-mBd_X0&t=15s 

Aflevering 4

Bekijk hier de vierde aflevering: https://www.youtube.com/watch?v=ZI7kwgndOps&t=8s 

Themapagina’s

3 à 4 keer per jaar verschijnt er een pagina over dementie in de krant.  

Mantelzorgers

Om dementievriendelijk te worden is ook aandacht voor mantelzorgers belangrijk. Mantelzorgers verdienen ons grootste respect. Zij verrichten zoveel werk om het leven van degene die zij verzorgen draaglijker te maken. In dit verband iemand met dementie, maar mantelzorg strekt zich natuurlijk ook uit over andere aandoeningen en beperkingen.

Wij proberen mantelzorgers zoveel mogelijk te ondersteunen met informatie en respijtzorg, maar ook voor een cursussen en een luisterend oor. Een keer per jaar tonen we onze dankbaarheid via de mantelzorgwaardering, een cadeautje als dank voor alles wat zij doen. Bij de welzijnsstichting Tympaan-De Baat werkt een mantelzorgmakelaar die mantelzorgers zoveel mogelijk helpt bij alles wat zij nodig hebben. Informatie is te vinden op www.mantelzorgderondevenen.nl 

Voorlichting en activiteiten in coronatijd

Vanwege de coronamaatregelen zijn veel activiteiten aangepast. 

U kunt wel een digitale training volgen, via www.samendementievriendelijk.nl.

Voor ambtenaren, bedrijven en instellingen

Iedereen die bij gemeente De Ronde Venen werkt volgt de training Samen Dementievriendelijk. De gemeente heeft daarvoor in september 2019 het certificaat Dementievriendelijke gemeente ontvangen.

Ook voor ondernemers en medewerkers van bedrijven en instellingen is de training beschikbaar. Margo Bosma van Stichting Tympaan-de Baat kan u hierover alles vertellen. Zij is bereikbaar via (0297) 230 280 of m.bosma@stdb.nl.

Er zijn ook digitale trainingen, zogeheten e-learning modules. Deze zijn te vinden op www.samendementievriendelijk.nl.

Lespakket middelbare school

Gemeente en VeenLanden College hebben in samenwerking met De Professionele Mens het lespakket ‘Jongeren en Dementie’ ontwikkeld. Dit lespakket wordt vanaf het schooljaar 2019-2020 tijdens de projectweek gegeven aan leerlingen in de onderbouw vmbo-havo-vwo. Het pakket staat gratis ter beschikking aan alle scholen en is te downloaden via www.deprofessionelemens.nl/trainingsmateriaal.