Dementievriendelijk

Gemeente De Ronde Venen vindt het belangrijk dat alle inwoners kunnen meedoen in de samenleving.

In onze gemeente wonen zo’n 900 mensen met dementie. Dat aantal loopt in 2040 op tot circa 1.500. Iemand die de diagnose krijgt woont gemiddeld nog 6 tot 8 jaar thuis voordat opname in een verpleeghuis nodig is. In die periode kunnen mensen met hulp vaak nog een kwalitatief goed leven leiden. Als gemeente beschouwen wij het onze taak om dit mogelijk te maken. Onder meer door voorlichting over dementie en door mantelzorgondersteuning.

Voor actuele informatie over activiteiten en bijeenkomsten die Mantelzorg De Ronde Venen organiseert kunt u terecht op Mantelzorg De Ronde Venen of bellen met Tympaan-De Baat, (0297) 230 280.

Achtergrondinformatie over dementie kunt u vinden op www.samendementievriendelijk.nl.

Mantelzorgers

Om dementievriendelijk te worden is ook aandacht voor mantelzorgers belangrijk. Mantelzorgers verdienen ons grootste respect. Zij verrichten zoveel werk om het leven van degene die zij verzorgen draaglijker te maken. In dit verband iemand met dementie, maar mantelzorg strekt zich natuurlijk ook uit over andere aandoeningen en beperkingen.

Wij proberen mantelzorgers zoveel mogelijk te ondersteunen met informatie en respijtzorg, maar ook voor een cursussen en een luisterend oor. Een keer per jaar tonen we onze dankbaarheid via de mantelzorgwaardering, een cadeautje als dank voor alles wat zij doen. Bij de welzijnsstichting Tympaan-De Baat werkt een mantelzorgmakelaar die mantelzorgers zoveel mogelijk helpt bij alles wat zij nodig hebben. Informatie is te vinden op www.mantelzorgderondevenen.nl 

Filmserie over dagbesteding in De Ronde Venen

Voor mensen met dementie zijn er volop mogelijkheden om hun dag op een prettige manier buitenshuis door te brengen. RTV Ronde Venen maakte een serie korte films. Hierin kunt u zien welke dagbesteding er in De Ronde Venen is. U ziet ook welke activiteiten plaatsvinden, wat de begeleiders doen en welke rol de dementieconsulent speelt.  
Klik op de titel van de aflevering om naar de video te gaan.  

Trefpunten en geheugenbibliotheek

Het mantelzorg en dementie trefpunt

Bij het Mantelzorg en Dementie Trefpunt kunt u zonder afspraak inlopen. U kunt ervaringen uitwisselen met een andere mantelzorger onder het genot van een kopje koffie of thee.
U kunt er ook terecht met al uw vragen over mantelzorg, geheugenproblemen of dementie. Een medewerker en vrijwilliger van Tympaan–De Baat staan voor u klaar.

Dementie Trefpunt Mijdrecht

In Mijdrecht is het Dementie Trefpunt in gebouw De Rank (Prins Bernhardlaan 2). Ingang bij de grote boom. U bent elke eerste maandag van de maand welkom tussen 10.00 en 12.00 uur.

Dementie Trefpunt Abcoude

In Abcoude is het Dementie Trefpunt in De Angstelborgh (Dorpszicht 22). Ruimte Gein. U bent elke eerste dinsdag van de maand welkom tussen 10.00 en 12.00 uur.

Geheugenbibliotheek

Tijdens openingstijden kunt u ook de Geheugenbibliotheek bezoeken. Daar vindt u een schat aan informatie over de werking van het geheugen en dementie: van boeken en spelletjes tot dvd’s en muziek.

Eerste Hulp Bij Dementie (EHBD)-koffers

Wilt u de informatie liever thuis doornemen? We hebben een selectie gemaakt uit de materialen van de geheugenbibliotheek en in de zogeheten EHBD-koffers gestopt. Deze koffers zijn gratis te leen bij de Rondeveense Servicepunten en bij Dorpshuis De Vijf Bogen in Baambrugge.

Documentaireserie 'De fasen van Dementie'

‘De fasen van dementie’ schetst een indringend en ontroerend portret van het verloop van deze aandoening bij mevrouw Bogers die hiervoor twee jaar lang gevolgd is. Freek Gillissen van het Alzheimer Centrum Amsterdam geeft als afsluiting van elk van de vier afleveringen een toelichting bij de beelden. 

Klik op de titel van de aflevering om naar de video te gaan.

Voorlichting

Wilt u weten hoe u dementie kunt herkennen en hoe u iemand met dementie kunt helpen? Samen Dementievriendelijk biedt trainingen aan, zowel groepstrainingen op locatie, als online trainingen via de website. Voor meer informatie: www.samendementievriendelijk.nl.

Project Dementievriendelijke gemeente

In 2018 startte de gemeente het project Dementievriendelijke gemeente. Begin 2023 is het project afgesloten. Maatschappelijke organisaties, bedrijven, vrijwilligers en gemeente hebben er met veel inzet en voldoening aan meegewerkt. Tympaan-De Baat heeft alle activiteiten gecoördineerd en zorgt ervoor dat deze blijven doorlopen via Mantelzorg De Ronde Venen. Zo kunnen we inwoners met dementie en hun mantelzorgers blijven informeren en ondersteunen.