Huishoudelijk afval inzamelen

De gemeente zamelt huishoudelijk afval in. Veel afval wordt apart ingezameld, zoals papier en glas.

Elk huishouden produceert afval. Denk aan groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), papier en verpakkingen. Dit noem je huishoudelijk afval. De gemeente zamelt dit in.

De volgende soorten afval zamelt de gemeente aan huis in:

 • restafval
 • groente-, fruit- en tuinafval (gft)
 • papier
 • plastic, blik en drankenkartons (pmd)

De gemeente houdt bij hoeveel afval zij ophaalt. Zo kunnen wij met z'n allen goed zien hoe wij ons afval scheiden. Dit kunt u zien in de afvalbarometer.

Hoe biedt u de afvalcontainer en plastic zakken met PMD-afval aan?

Hieronder geven wij tips voor het buiten zetten van het afval. Zo houden met elkaar de stoepen voor iedereen begaanbaar en houden we het straatbeeld netjes: 

 • Plaats de container aan de rand van de weg
  Door de containers niet midden op de stoep te zetten, blijft de stoep begaanbaar voor voetgangers. Wij hebben ook de inzamelaar gevraagd de containers naar behoren terug te zetten. 
 • Zet uw container op tijd aan de straat
  Zet uw container uiterlijk om 7.30 uur aan de straat, dan weet u zeker dat deze op tijd klaar staat om te worden geleegd. De avond ervoor vanaf 19.00 uur is ook goed. Graag niet zo laat, dat is wel zo prettig voor uw buren. Plaats geen afval naast of op de container. Dit wordt niet meegenomen. 

 • Stamp het afval niet te veel aan
  Zorg ervoor dat het afval niet te veel wordt aangestampt. Dan blijft het vast zitten tijdens het legen van de container. De chauffeurs proberen altijd uw container goed leeg te maken. Het kan wel voorkomen dat te vast aangestampt afval blijft zitten. De container mag niet meer dan 70 kilogram wegen.

 • Zet uw container op de inzameldag na het legen weer bij uw woning
  Zo voorkomt u overlast van ‘zwervende’ containers. En zijn smalle stoepen ook snel weer beter begaanbaar.

 • Leg de zakken met plastic afval niet dagen van te voren aan de weg
  Voor het scheiden van PMD gebruikt u de speciale plastic zakken. Deze kunt u gratis ophalen bij de afvalbrengstations, het gemeentehuis, de servicepunten en een aantal supermarkten. Gebruik hiervoor geen huisvuilzakken. Deze worden niet meegenomen door de inzamelaar, omdat niet zichtbaar is welk afval hier in zit. Hang de zakken ook niet dagen van te voren aan de kroonringen, zo blijft het straatbeeld netjes.

Wilt u weten wanneer bij u in de buurt de container wordt opgehaald?

Bekijk de afvalkalender op www.mijnafvalwijzer.nl.

Wilt u zelf uw afval wegbrengen?

Dat kan bij onze Afvalbrengstations. Bekijk de voorwaarden voor het wegbrengen van grofvuil

Heeft u een nieuwe container nodig?

Kijk dan bij Afvalcontainer aanvragen

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.