Paspoort aanvragen of verlengen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 dagen kunt u het reisdocument ophalen.

Vraag een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont. Maak hiervoor eerst een afspraak bij het gemeentehuis. U betaalt meteen bij de aanvraag. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

U gebruikt een paspoort om te laten zien wie u bent. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig om naar het buitenland te reizen.

Paspoortpiek

Verloopt uw paspoort of identiteitskaart in 2024? 

Vanaf 2024 verwachten we een stijging in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. In 2014 is de geldigheidsduur van deze documenten aangepast van 5 naar 10 jaar (voor mensen van 18 jaar en ouder). Dat zorgde ervoor dat tussen 2019 en 2024 minder nieuwe documenten aangevraagd zijn. Door de stijging in het aantal aanvragen is het belangrijk om op tijd een afspraak te maken.

Wilt u een afspraak maken? Klik dan hier

Lees hier de meest gestelde vragen over de paspoortpiek.

Geldigheid

Geldigheid paspoort
Leeftijd Aantal jaar geldig
Vanaf 18 jaar 10 jaar
Tot 18 jaar 5 jaar

 

Nu een afspraak maken bij de gemeente

logo DigiDNu een toestemmingsformulier reisdocument indienen

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft. De aanvrager moet altijd persoonlijk verschijnen. Dit geldt ook voor minderjarige kinderen.

Kosten 2024

Kosten aanvraag paspoort 2024
Omschrijving Kosten
Vanaf 18 jaar €  83,85
Tot 18 jaar €  63,40
Vanaf 18 jaar met spoedprocedure € 140,90
Tot 18 jaar met spoedprocedure € 120,45

Kosten bezorging 2024

Een identiteitskaart bezorgen kost € 5,40
2 of meer identiteitskaarten op één adres kost € 10,35

Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag. 

Na 6 werkdagen kunt u het paspoort laten bezorgen of ophalen in het gemeentehuis. U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort op te halen. Heeft u het paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Dit kost meer dan bij een gewone aanvraag. U krijgt uw paspoort dan meestal binnen 2 werkdagen. Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente door te bellen met 0297 29 16 16. 

Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag. 

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

  • Kom naar de gemeente.
  • Neem al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
  • Neem 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
  • Laat uw vingerafdruk registreren.
  • Betaal uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

  • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • Komt een kind zonder ouder of voogd naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden vooraf toestemming geven. Beide ouders kunnen online toestemming geven (met DigiD). Geven de ouders schriftelijk toestemming? Neem dan de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Kwijt of gestolen?

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dit kan niet meer met uw identiteitskaart. Sinds 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.