Identiteitskaart aanvragen of verlengen

Let op! Vanaf 29 juli 11.30 uur tot en met 1 augustus kunt u geen paspoort of identiteitskaart aanvragen. Dit geldt ook als uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is. Dit komt door onderhoud aan de apparatuur. In urgente gevallen kunt u een nooddocument aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. U kunt wel op afspraak uw paspoort of identiteitskaart afhalen.

Vanaf 2 augustus 2021 is er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. Vraagt u op of na die datum een nieuwe identiteitskaart aan? Dan krijgt u een kaart met een chip met daarop uw vingerafdrukken. Dit geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Lees meer over vingerafdrukken op de identiteitskaart.

Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Wilt u een identiteitskaart aanvragen? Het is hiervoor noodzakelijk om een afspraak te maken bij het gemeentehuis. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Geldigheid

Vanaf 18 jaar - 10 jaar

Tot 18 jaar - 5 jaar

Nu een afspraak maken bij de gemeente

Kosten 2022

Omschrijving Kosten
Tot 18 jaar €  36,95
Vanaf 18 jaar €  68,50
Tot 18 jaar met spoedprocedure €  88,55
Vanaf 18 jaar met spoedprocedure € 120,10

Kosten bezorging 2022

Een identiteitskaart bezorgen kost € 5,05.
2 of meer identiteitskaarten op één adres kost € 9,65.

Deze kosten kunt u alleen betalen aan de bezorger.

Na 6 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. U krijgt uw ID kaart dan meestal binnen 2 werkdagen. Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente via T. 0297 29 16 16.

U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen.
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook 'Pasfoto, richtlijnen').

Voor kinderen onder de 12 jaar

  • beide ouders of voogden moeten schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude?

  • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
  • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verhaal mee.

Bezorgservice

Bij de aanvraag krijgt u informatie mee over de bezorgservice en hoe u een afspraak kunt maken voor het laten bezorgen van uw identiteitskaart.

Kosten bezorging 2022

Een identiteitskaart € 5,05
2 of meer identiteitskaarten op één adres € 9,65

U betaalt deze kosten bij de aanvraag.