Identiteitskaart aanvragen of verlengen

Vanaf 2 augustus 2021 is er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. Vraagt u op of na die datum een nieuwe identiteitskaart aan? Dan krijgt u een kaart met een chip met daarop uw vingerafdrukken. Dit geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Lees meer over vingerafdrukken op de identiteitskaart.

Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Wilt u een identiteitskaart aanvragen? Het is hiervoor noodzakelijk om een afspraak te maken bij het gemeentehuis. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Geldigheid

  • Vanaf 18 jaar is 10 jaar geldig
  • Tot 18 jaar is 5 jaar geldig

Nu een afspraak maken bij de gemeente

logo DigiDNu een toestemmingsformulier reisdocument indienen

Kosten 2024

Omschrijving Kosten
Tot 18 jaar € 40,90
Vanaf 18 jaar € 75,80
Tot 18 jaar met spoedprocedure € 97,95
Vanaf 18 jaar met spoedprocedure € 132,85

Kosten bezorging 2024

Een identiteitskaart bezorgen kost € 5,40
2 of meer identiteitskaarten op één adres kost € 10,35

Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag. 

Na 6 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. U krijgt uw ID kaart dan meestal binnen 2 werkdagen. Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente via T. 0297 29 16 16.

U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen.
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook 'Pasfoto, richtlijnen').

Voor kinderen onder de 12 jaar

  • beide ouders of voogden moeten schriftelijk toestemming geven. Ze moeten beiden het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee. Een ouder of voogd kan ook vooraf via DigiD een toestemmingsformulier indienen.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude?

  • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
  • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verhaal mee.

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.