Rioolaansluiting aanvragen

De gemeente zorgt voor de aansluiting van gebouwen op het riool. Bent u nog niet aangesloten? Dien een aanvraag in bij de gemeente.

De meeste gebouwen in de gemeente zijn aangesloten op het riool.

De gemeente:

 • onderhoudt het riool en legt het aan.
 • zorgt voor de aansluiting van gebouwen op het riool.

De gemeente verzorgt uw aansluiting tot aan uw eigen terrein. Vanaf daar moet u er zelf voor zorgen.

Ook de vervanging van riolering in gemeentegrond, moet u aanvragen. Uw riolering moet aan diverse eisen voldoen voordat de gemeente uw riolering aansluit.

U kunt een rioolaansluiting aanvragen via DigiD (particulieren) of via eHerkenning (bedrijven).

logo DigiDNu een rioolaansluiting aanvragen

logo eHerkenningNu een rioolaansluiting aanvragen 

Misschien heeft u een rioolaansluiting nodig vanwege een verbouwing. Of door een andere activiteit waar u een vergunning voor heeft. Lees in dat geval eerst de voorschriften van uw vergunning(en) voordat u een rioolaansluiting aanvraagt.

 • U kunt alleen woningen of andere gebouwen aansluiten op het riool. 
 • U heeft twee afvoeren nodig: voor de afvoer van het regenwater en voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater. De afvoeren moeten aan specifieke eisen voldoen. 
  Is er in de directe omgeving oppervlaktewater aanwezig? Dan wordt het regenwater niet via de gemeentelijke riolering maar in het oppervlaktewater geloosd.

U betaalt de kosten voor aanleg en aansluiting zelf.

De kosten voor de aanleg of wijziging van het riool betaalt de aanvrager. De kosten worden vooraf door de gemeente in rekening gebracht.

U gebruikt hiervoor de bovenstaande knoppen. Voor de aanvraag is DigiD of eHerkenning nodig. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via gemeente@derondevenen.nl of 0297 29 16 16.

Zo vraagt u een rioolaansluiting aan:

 • Neem contact op de gemeente.
 • U geeft onder andere door:
  • uw contactgegevens
  • de plaats, maten, materiaal en type van uw aansluiting
  • een tekening van de leidingen
  • de reden van de aansluiting
 1. U stuurt het formulier met alle gegevens naar gemeente@derondevenen.nl of naar Gemeente De Ronde Venen, t.a.v. afdeling IBOR, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.
 2. De gemeente stuurt u een offerte voor de kosten die de gemeente maakt.
 3. U zorgt dat de afvoeren worden aangesloten volgens de technische eisen. Worden de werkzaamheden uitgevoerd door een aannemer? Dan moet de aannemer een KLIC-melding doen. Hiermee wordt duidelijk waar de kabels en leidingen in de grond liggen.
 4. De werkzaamheden in de gemeentegrond worden uitgevoerd door de gemeente of door een aannemer in opdracht van de gemeente.
 5. De aansluiting wordt gecontroleerd door de gemeente.
 6. U kunt de straat en/of tuin weer dicht maken.
 7. U stuurt de revisiegegevens van de huisaansluiting in tweevoud naar gemeente@derondevenen.nl of naar Gemeente De Ronde Venen, afdeling IBOR, postbus 250 3640 AG Mijdrecht.

U deelt persoonsgegevens met ons. Wij gaan daar zorgvuldig mee om. U leest er meer over in onze privacyverklaring en privacyrechten.